perjantai 8. maaliskuuta 2013

Ilo irti nupeista

Jos kiipparissasi sattuu olemaan ylimääräisiä nuppeja ja nappeja, voit hyödyntää niitä Reaperissa

Taisinkin jo edellisessä postauksessa mainita, että olen tyytyväinen Oxygen 25 -merkkisen pikkukiipparin omistaja. Samankaltaisia laadukkaita musiikkileluja on monellakin valmistajalla, ja aika monessa on hyödyntämättömiä nappeja ja nuppeja.

Oxygen 25. Kahdella oktaavilla ja rimpulakoskettimilla ei ehkä tehdä pianotutkintoa,
mutta nuottien syöttämiseen tämä lelu on yliveto.

Nuppeja jotka vain odottavat että joku kiertäisi niitä.

Kun niitä painelee/kiertää/liu'uttaa, lähtee tietokoneelle ns. MIDI Continuous Controller (CC) -viestejä. Kierrettävistä ja liu'utettavista napeista lähtee useimmiten arvoja väliltä 0..127, ja painettavista joku yksittäinen numero. Erityisen hauskaksi asian tekee se, että esim. tässä omassa kiipparissani on 8 kierrettävää nuppia jotka kaikki voivat lähettää dataa MIDI-kanavilla 1-16. Siitä tulee yhteensä 16 x 8.. öö.. 128 kontrolleria, jotka kaikki voidaan valjastaa eri tarkoituksiin. Toisaalta, ihan heti ei tule mieleen mitään projektia jossa tarvitsisin 128 liukusäädintä. Oma presettini onkin aika vaatimaton: ykköskanavalla säätyy 8 ensimmäisen raidan äänenvoimakkuus, ja samat nupikat kakkoskanavalla säätelevät niin ikään raitojen 1..8 stereopanorointia.

Nuppien lisäksi kiipparissani on perinteiset transport-napikat eli play, rec, kelaus sinne ja tänne ja looppinappi, samoin valitun raidan vaihtaminen (seuraava tai edellinen), ja master-raidan voimakkuudensäätö. Siis tarpeellisimmat.

Ensimmäinen säätö joka Reaperissa pitää tehdä, on kertoa ohjelmalle että MIDI-kiipparilta kuunnellaan paitsi nuottidataa, myös kontrolliviestejä. Asetus on meille jo tutussa ikkunassa: Options - Preferences - Audio - MIDI Devices. Kun klikkaa hiiren kakkosnapilla kiipparin nimeä, pääsee ruksaamaan molemmat inputit päälle: Enable input ja Enable input for control messages.

"Kuuntele kaikkea"

Reaperissa on aivan mainio Actions -ikkuna, josta pystyy määrittelemään näppäin- tai kiippari-oikotiet lähes kaikelle mahdolliselle. Actions - Show action list... näyttää kaikki komennot joita ikinä voi toivoa. Kaiken kukkuraksi näitä pystyy tarpeen vaatiessa ketjuttamaan.

Actions -ikkuna, jonka vasempaan yläreunaan voi kirjoittaa mitä on etsimässä. Add...

Reaper komennetaan vastaanottamaan kiipparilta tulevaa MIDI-dataa niin, että etsitään ensin oikea komento (esim. Play). Kun se on löytynyt, valitaan se ja lisätään (Add...) kiipparista oikea nappitieto.

...ja esiin pomppaa Edit Shortcut -ikkuna odottamaan
MIDI-kiipparin napin painallusta.
Edit Shortcut -ikkunassa Reaper kuuntelee aktiivisesti josko jostain saapuisi MIDI-tietoa. Nyt vain painetaan kiipparista nappia jonka halutaan käynnistävän em. Play-toiminto. Kaikkien painonappien kanssa kannattaa MIDI CC: -kohtaan valita Relative 1 -asetus; muussa tapauksessa Reaper tulkitsee napin painalluksen ja sen irti päästämisen kahdeksi eri näpsäytykseksi, mikä esim. play-napin tapauksessa tarkoittaa sitä että soitto loppuu heti kun napin päästää ylös.

Tämänlaisille Actions -ikkunan komennoille määrittelin omat nappini:
Transport: Play
Transport: Stop
Transport: Record
Transport: Toggle repeat

Track: Go to next track
Track: Go to previous track

Markers: Go to next marker/project end
Markers: Go to previous marker/project start
Pikakelaus-napit määräsin hyppäämään edelliseen/seuraavaan markkeriin tai projektin alkuun/loppuun ellei markkereita ole. Omassa käytössäni tämä toiminee paremmin kuin "pomppaa nyt vaikka pikkasen matkaa eteen- tai taaksepäin".

Kiertonuppeihin määritellään toiminnot täsmälleen samalla tavalla, mutta sillä erotuksella että MIDI CC: -arvoksi kannattaa valita Absolute. Samaten on hyvä ruksata Soft takeover -kohta: sen avulla Reaper alkaa reagoida nupin kääntämiseen vasta silloin kuin nuppi saapuu siihen kohtaan johon nykyinen arvo on Reaperissa asetettu. Muussa tapauksessa, jos kiipparin nuppi sattuu olemaan kaakossa ja mikserin liuku Reaperissa kovin hiljaisella, pomppaa äänenvoimakkuus yhtäkkiä toiseen ääripäähän kun nuppiin vähänkään koskee. Eli Soft takeover on tavallaan myös turvallisuuskysymys. Korvat kiittää.

Kiertonuppien määrittelyä Reaperissa. Kun nuppia
kääntää, ohjelma saa itselleen tiedon paitsi oikeasta
nupista, myös lähettävästä MIDI-kanavasta.

Äänenvoimakkuuden säätämiseen kiertonuppien avulla voi Actions -ikkunasta etsiskellä vaikka tämänlaisia rivejä:
Track: Set volume for track 01 (MIDI CC/OSC only)
Track: Set volume for track 02 (MIDI CC/OSC only)
jne.
Jos nyt jollakulla sattuisi olemaan täsmälleen sama MIDI-kiippari kuin minulla, niin kerronpa tässä vielä ohjeet MIDI-kanavan vaihtamiseksi: painetaan kiipparin select-napista, joka on kolmiasentoinen: yhdellä painalluksella määrätään Program change (soundin vaihto, jolloin näytössä näkyy esim. P01), toisella painalluksella vaihtuu MIDI-kanava (jolloin näytössä lukee c. ja kanavan numero), ja kolmannella painalluksella näkyy kiipparin presettinumero, joita mahtuu härveliin yhteensä 10. Tässä vaiheessa meitä kiinnostaa lähinnä tuo MIDI-kanavan vaihto. Kun näytössä lukee esim. c.01, painamalla + tai – -näppäimiä vaihdetaan kanavaa. Jos käyttää kiipparin selectiä ainoastaan MIDI-kanavan vaihtamiseen, ei sitä tarvitse painaa enää uudelleen: kun on kerran löytänyt kanavanvalitsimen, riittää kun jatkossa painelee + ja – -nappeja. Kätevää! Kun kanavan on vaihtanut esim. 02:ksi, voi Reaperissa määritellä kiertonupeille uudet tehtävät. Kuten sanottu, itse komensin 2. kanavan säätämään stereopanorointeja.
Track: Set pan for track 01 (MIDI CC/OSC only)
Track: Set pan for track 02 (MIDI CC/OSC only)
jne.
Kiipparini ainoan liukusäätimen komensin master-raidan voimakkuudelle:
Track: Set volume for master track (MIDI CC/OSC only)
Kun on nähnyt näinkin paljon vaivaa, kannattaa vielä tallentaa oma presetti: Import/export... ja Export all.

Äänitysvalmius on/off olisi sekin mukava olla kiipparilla tökkäiltävissä, vaan nyt on jo kaikki painonapit käytössä. Onneksi myös kiipparin koskettimet voi valjastaa muuhunkin kuin nuottidatan syöttämiseen: Jos ei koskaan käytä esim. MIDI-kanavaa 16, voi sille määritellä oman äänitysvalmius-tehtävän: asettaa vaikkapa pienen oktaavialan valkoiset koskettimet c:stä alkaen kanavalla 16 naksuttelemaan äänitysvalmiudet 8 ensimmäiselle raidalle..
Track: Toggle record arm for track 01
Track: Toggle record arm for track 02
jne.

..jolloin äänitysvalmiudet saa päälle soittamalla ne kanavalla 16 – eikä tähän ei tarvita kuin yksi miinus-napin painallus, joka siis vaihtaa kanavan ykkösestä kuudeksitoista.

Laitanpa tähän vielä oman presettini tiedostona (kylläkin ilman kanavan 16 äänitysvalmius-koskettimia), jos siitä vaikka olisi joskus hyötyä jollekin Oxygenin omistajalle. Reaper ei ikävä kyllä osaa avata tätä suoraan tuplaklikkaamalla, vaan se importoidaan Actions-ikkunan kautta. Tiedosto kannattanee laittaa ensin muiden samanlaisten kaveriksi samaan hakemistoon. Hakemiston sijainti puolestaan selvinnee sillä että avaa Actions -ikkunan ja klikkaa Import/export -nappia. (Winkussa tiedoston kopioinnin oikeaan paikkaan voi tehdä vaikka siinä samassa ikkunassa).

Edit: Aamusella nuppien tiatzikalle lähettämä tieto olikin ihan erilaista kuin eilen illalla. Hiukan jo pelästyin että Oxygen arpoo joka aamu uudet numerot joilla nuppinsa identifioi. Vaan ei sentään: Program select näemmä vaikuttaa nuppeihin niin että niiden tunnukset vaihtuvat, ja se kontrolleri jolla vielä äsken ohjattiin ensimmäistä raitaa P01:llä, vaikuttaakin nyt vitosraitaan P02:lla. Nuppien lähettämien tunnistenumeroiden vaihtumisen logiikka on vähän sumeaa, mutta jos ei halua noista päänsärkyä, voi pitää Program selectin koko ajan 01:ssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti